2020-07-20 08:38:34• hírek • Bede Emőke

Két megyéből is jelentettek kanyarós megbetegedéseket

Az Országos Közegészségügyi Intézet (INSP) a Fertőző Betegségeket Ellenőrző és Felügyelő Országos Központ adatai alapján nemrégiben közölte, 20 204-re emelkedett a kanyaróval diagnosztizált betegek száma.

A megbetegedések száma továbbra is lassú, de állandó emelkedést mutat: a betegség 2016-os romániai megjelenése óta 20 204 igazoltan kanyarós páciensről jelentettek az orvosok. Szerencsére a kanyaró által okozott elhalálozások száma nem nőtt az elmúlt hetekben, továbbra is 64 halálos áldozatról van tudomása az intézetnek. Az új megbetegedések terén ismét Kolozs megye került az élre, ahol nem kevesebb mint 11 új esetet regisztráltak az elmúlt két hét során, Szatmár megyében pedig egyetlen esetre derült fény. Az ország más területeiről nem érkezett kanyarós megbetegedésről szóló jelentés a július 6. és 17. közötti időszakban.


Az INSP által közölt adatok szerint 18 557 személy egyetlen oltást sem kapott a kanyaró ellen, 974-en egy vakcinát már bekaptak, 450-en a két oltás ellenére is megbetegedtek, további 223 személynek pedig nem ismert az egészségügyi előélete. Az új eseteket azon személyek csoportjában regisztrálták, amelyek egyetlen vakcinált sem kaptak a betegség ellen.


Hogyan lehet megelőzni a kanyarót?

A kanyaró ellen az egyetlen védekezés a védőoltás. Az MMR (morbilli, mumps, rubeola) védőoltás egy kombinált oltóanyag alkalmazását jelenti, amely kanyaró, mumpsz és rózsahimlő (rubeola) ellen véd. Az MMR oltás biztonságos, hatásos és nagyon kevés mellékhatása van. Beszámoltak enyhe reakciókról, mint például láz, illetve bőrpír vagy duzzanat az injekció beadási helyén. Egyes beoltott személyeknél a kanyaróhoz hasonló, nem fertőző, enyhe bőrkiütések alakulnak ki általában az oltást követő 7-14 napon belül, melyek 1-3 nap alatt el is múlnak. A maximális védettséghez két oltás szükséges. Az első oltást az európai országokban 10-18 hónapos kor között adják be, a második oltást az első beadásától számított legalább egy hónap elteltével lehet beadni, de minden országban a nemzeti védőoltási program határozza meg a pontos időpontot - olvasható a vaccination-info.eu, azaz az európai vakcinázási információs portál felületén.

 

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: